Praca. Oferty pracy, ogłoszenia o pracę, szukam pr

Temat: boczniaki
Czy znacie takie grzybki?
Ja je bardzo lubię, mają zupełnie inny smak niż pieczarki, wygląd też Dodaję je do chińszczyzny (warzywno-mięsnych sosików i do saigonek), serwuję również podsmażane z cebulką do mięs pieczonych i smażonych, pychotka
A Wy macie jakieś swoje ulubine dania z tymi grzybkami?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=3655



Temat: Przepisy obiadowe
Pekińska z czosnkiem

utrzeć na tarce(nie mam rozdrabniarki do czosnku) 2 ząbki czosnku,posolić,poszatkowac średnia pekińska,dodać do czosnku,dodać łyżkę śmietany(albo jogurtu) łyzeczkę majonezu,wymieszać bardzo dokładnie,doprawic wg gustu np.origano

Sos boczniakowy do makaronu

2 paczki boczniaków(takie po 250g) karton przecieru pomidorowego(albo puszkę pomidorów,rozdrobnić)
na oliwie zesmażyć 2pokrojone ząbki czosnku,nie za drobno,bo trzeba je wyłowić jak sie zrumienią.
na oliwe wrzucić pokrojone w paski,w poprzek blaszek boczniaki,poddusić az puszczą sok,wlac pomidory,dodać duzo posiekanej pietruszki9albo i nie)doprawić,solą pieprzem,origano,i czym tam chcecie.podawać z makaronem np kolanka,albo innym grubszym niz spagetti.

[b]włąsciwei to jest sałatka,którą mozna jesć na zimno z bułką,ale ja robie na ciepło jako danie obiadowe.przepis pochodzi od mojej zamieszkałej we Italii koleżanki

Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=15505


Temat: Fanklub Nataly Nowa, lepsza Natka - prześliczna i gładka!

Może dać jej mój nowy przepis na gulasz ze strusia? :cool:

żeby dać, muszę mieć :>


czy:
przystawka: boczniaki z pestkami dyni w sosie
I danie: barszcz czysty ( żaden z tytki, sama robiłam :P ) z pasztecikiem z grzybami
II danie: stek wołowy z pieczonymi ziemniakami i surówkami

to wystarczająco romantyczna obiadokolacja? :> :P


No i wino ofkors. :wiggle:





Nataszo Rostowa, nie zwalajże na współspaczkę, sama pewnie znowu przypaliłaś wodę na herbatę. :P

Lecę do pracy, do napisania w poniedziałek. :)



w poniedzialek? :o caly weekend w robocie siedzisz? :E

Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=149016


Temat: Fanklub Nataly Nowa, lepsza Natka - prześliczna i gładka!

Pff, a dla mnie tak :P
Tommo nie patrzy - ok, może być ;)


przystawka: boczniaki z pestkami dyni w sosie
I danie: barszcz czysty ( żaden z tytki, sama robiłam :P ) z pasztecikiem z grzybami
II danie: stek wołowy z pieczonymi ziemniakami i surówkami

to wystarczająco romantyczna obiadokolacja? :> :P


No i wino ofkors. :wiggle:

To wyżerka przed ciężką i wyczerpującą no... podróżą? :hmm:

Ja bym na przystawce skończyła, reszta na śniadanie :P
Ten post był edytowany przez Kai Wren dnia: 23 Luty 2008 - 00:11
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=149016


Temat: KOTLECIKI GRZYBOWE
KOTLECIKI GRZYBOWE

Porcja dla 1-2 osób (jeśli mają stanowić samoistne danie, to raczej dla 1 osoby, za to jako dodatek do np. duszonego kurczaczka, lub jakiejś sałatki wystarczą dla dwóch osób):

-10 dag ryżu dzikiego & parboiled
-1 jajko
-mąka pszenna razowa
-1 kostka grzybowego rosołu
-1 cebula
-20 dag grzybów (mogą być pieczarki lub boczniaki)
-2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
-otręby pszenne
-sól, pieprz, ulubione przyprawy

Ryż ugotować w grzybowym bulionie z kostki, odsączyć i ostudzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczone i posiekane grzyby, udusić. Ryż wymieszać z grzybami, dodać posiekaną pietruszkę, jajko i tyle mąki, aby ciasto nie rozpadało się, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe kotleciki (wielkości przeciętnego jajka), obtaczać je w otrębach pszennych i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zamiast świeżych grzybów możemy wykorzystać grzyby suszone, uprzednio namoczone.
Świetne "na sucho", ale można je też polać grzybowym sosikiem :)

Przepis znalazłam na jakiejś stronie internetowej i odpowiednio przerobiłam "na nasze" :) Dziś wypróbowałam - pyszności!
Źródło: strukturalne.fora.pl/a/a,271.html


Temat: ZiemniOki
eee nie wiem ?
napewno jest w galeri kazimierz
a czy gdzieindziej to nie wiem.
nie interesuje się RPG xD
Jak przyjedziesz to zobaczysz .
Bo kraków jest pieknym miastem
(bo w nim ja jestem ) ale to szczegól
ostatnio odkryłam że Warszawa też jest piekna.
Klek to powinno cie ucieszyć.
bo z wawy jest dużo fajnych zespołów Reggae.
między innymi Vavamuffin *.* nawet o wawie maja piosenke :d ale wracając do tematu...
W sumie ja nie lubie naleśników na obiad... nie lubie słodkich dań
wole naleśniki np. z warzywami, gulaszem z kurek lub boczniaków *.*
Źródło: misiozaur.fora.pl/a/a,114.html


Temat:
Z doświadczenia wiem, że dobrze jest zrobić cos takiego co można albo odgrzać albo coś z piekarnika a nie stać przy kuchni przez pół godziny i na bierząco smażyć kotlety a goście siedzą sami za stołem.

Najlepiej jest wstawić coś do piekarnika i po upieczeniu od razu zaserwować, jak np. piersi z kurczaka zapiekane z porem i majonezem lub z pesto wyjmujesz gotowe danie, do tego na innym poziomie piekarnika możesz jednocześnie upiec np. kuleczki ziemniaczane aviko i obiad już jest. Zupkę jakąś też można przygotowac wcześniej, bardziej wykwintnie jakąś zupę krem np cebulową z grzankami lub groszkiem ptysiowym albo tradycyjnie rosół lub biały barszcz z białą kiełbaską, pora zimowa więc pasuje gorzej w lecie. Z szybkich zup (moja ulubiona wersja) barszcz czerwony z kartonu horteksu i uszka gotowe z mięsem .

Z ciepłych dań które możesz przygotować wcześniej i tylko odgrzać przed podaniem mogą być malutkie pulpeciki z pieczarkami lub boczniakami na ostro (musiałabyś sobie darować zjedzenie ich ) i do nich możesz podać gotowe kluseczki śląskie.

mozliwości jest wiele
Źródło: naturalnemetody.fora.pl/a/a,1291.html


Temat: WIGILIA
Sledziówka- potrawa mało znana. To fakt ja ją robię ciut inaczej. W wazie rozcieram troszkę musztardy, dodaję cebulkę, drobno krojoną, kawałek jabłuszka też dobrze pociachanego, sól, pieprz, odrobinę cukru, zalewam kwaśną smietaną rozrobioną maślanką. W to wrzucam ze dwa śledzie krojone w dzwonki. Tej zalewy musi być sporo, a do tego gotowane ziemniaki. Podaję to tylko w Wigilię w porze obiadu. Niechby mnie obdarli ze skóry to innego dnia w roku nie zrobię.
Proponuje jeszcze jedno danie wigilijne.
Podobno nazywa się to danie kieleckie z maggi.
Produkty
30dkg pieczarek, paczka makaronu, 1 duża cebula, sól, pieprz, maggi. 2-łyżki oleju.
Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni, na oleju smażymy grzyby z cebulką. W to wrzucamy ugotowany makaron, doprawiamy solą, pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, kropimy lekko maggi, albo dodajemy swiże, czy mrożone. Przykrywamy na 3-4 minuty pokrywą i podajemy.
Ja robię to w naczyniu żaroodprnym, dodaję maggi mrożone i najczęściej robię to z grzybów suszonych. Równie smaczne jest z boczniakiem, pieczarkami.
Zaraziłam tą potrawą kilka osób i wszystkie sobie chwalą, a w zeszłym roku dogadałyśmy się, że każdą z nas nosi, aby coś tu dodać śmietanę, ćzy zieleninę. Na dziś żadna się nie odważyła, bo smakowo rewelacja.
Podaję przepis bo jeszcz czas, aby sprawdzić przed wigilią.
Źródło: maranta.livenet.pl/forum/viewtopic.php?t=619


Temat: Gotowanie przy ekranie
A kotlety robi się bardzo prosto - obtaczasz w jajku i bułce, jak to kotlety i smażysz.
najbardziej mięsne danie wegetariańskie jakie znam. Podobnież sos z boczniaków do makaronu - też bardzo mięsny.
Z innych wegetariańskich mięseczek polecam suszone pomdiory (to już jest mięso czerwone). Wszystko to o całe niebo lepsze od soi, po której, jak po każdych innych strączkowcach mam niestrawność
Źródło: shadow.zaginiona-biblioteka.pl/viewtopic.php?t=76


Temat: Jak myślicie ?
Termit,znów wciskasz kit danie. Będą grzyby i to jeszcze sporo.Spodziewaj się jeszcze rydzy.podgrzybków,gąsek przeróżnych,boczniaków,maślaków ,wodnich i oczywiście zimówek aksamitnotrzonowych. Może się trafić jeszcze kozaczek czarny,muchomor czerwonawy i gołąbki wszelakie.
Ja dopiero zaczynam sezon na marynaciaki.
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=5657


Temat: Mięsa z garnka rzymskiego
Robiłem też karkówkę w garnku rzymskim, przepis znalazłem gdzieś w necie i nieco go zmieniłem.

Składniki
8 plastrów karkówki (grubości ok. 1-1,5cm)
8 plastrów boczku wędzonego
3 duże cebule
Grzyby pieczarki, boczniaki lub inne
sól, pieprz lub inne przyprawy
3-4 ząbki czosnku

Plastry karkówki tłuczemy lekko tłuczkiem, ja robię to wałkiem do mięsa, polecam taki:



Mięso posolić, popieprzyć
Cebulę pokroić w dość grube plastry, układać w garnku na przemian: karkówka, grzybki, cebula, boczek (garnek rzymski trzeba moczyć przez 15 minut, całkowicie zanurzony)
Całość podlać, wodą (ok. 50ml)

Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 200°C piec ok. 1 godziny i 40 minut
Do tego dania dobre są ziemniaczki zrobione jak niżej:

Obrane ziemniaki pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm (lub w kostkę) osuszyć i smażyć na oliwie lekko rumieniąc, na koniec posolić i posypać przyprawą kebab lub gyros i delikatnie wymieszać (zdjęcie pochodzi z internetu)


Źródło: garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=256


Temat: Dobre Restauracje w WARSZAWIE
Bardzo smaczne i interesujące potrawy (duży wybór dań, które nie goszczą w karcie na stałe), przyjemny wystrój, fachowa i nienachalna obsługa. Ceny troszeczkę za wysokie.
Tak czy inaczej polecam - zwłaszcza czerwone tagliatelle w sosie truflowym z szynką i czarny makaron z zielonym pesto, krewetkami i kozim serem. Skusiliśmy się też na sałatkę z boczniaków i krewetek - niezła :)

ul. Foksal 17 Warszawa tel: (22) 828 02 22 www.kregliccy.pl chianti@kregliccy.pl
typ lokalu: restauracja typ kuchni: włoska cena dania głównego: 20 - 40 zł
Źródło: forum.wineport.pl/viewtopic.php?t=368


Temat: Warzywne leczo z grzybami
Składniki

• 250 g grzybów (np. boczniaków lub pieczarek)

• 1 duża cebula

• 1 czerwona papryka

• 1 łyżka oleju

• 2-3 plastry ananasa

• 1 Fix Leczo


Etapy przygotowania

1. Pokrój grzyby, cebulę i paprykę w cienkie paski w azjatyckim stylu.

2. Podsmaż na rozgrzanym oleju warzywa, dodaj posiekanego ananasa oraz Fix Leczo rozmieszany w 150 ml wody. Duś danie ok. 8 minut.

3. Podawaj z makaronem, dla pełnego, bardziej wyraźnego smaku możesz dodać kilka kropel oleju sezamowego.
Źródło: forum.wineport.pl/viewtopic.php?t=440


Temat: Kuchnia Japońska - Yasai Tofu
eenia, , miło... jest to typowe danie dnia powszedniego w Japonii i naprawde przepyszne... i jak mało kalorii , jednak powinno być z grzybami shiitake, ale z ich braku dobre są pieczarki, mung czy boczniaki
oczywiscie smakosze moga doprawic jeszcze olejem z pestek dyni
osobiscie polecam w smaku ta prostszą wersję co opisałam
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=5153


Temat: Co dzisiaj jadły nasze dzieci?
O, dawno tu nie pisałam. U moich dizewczyn nadal codziennie rano kaszki, na kolacje kanapki z różnymi pastami, czasem jakimś nabiałem..

A obiadki:

Przed-przed wczoraj:
zupa - krupnik
II danie - alu parta, ryż z duszoną papryką, nerkowcami, prażonym zmielonym sezamem, oliwą i kolendrą + surówka z kapusty pekinskiej, czosnku, marchewki, jog naturalnego i natki.

Przedwczoraj:
zupa - krupnik
II danie - kofta z sosem pomidorowym, ryż z avocado, masłem, sezamem i kukkumą

wczoraj:
zupa - żurek z jajkiem i ziemniakami
II danie - makaron razowy z duszonymi warzywami pokrojonymi w paseczki (papryka, boczniaki, marchewka, cebula) w sosie: pomidory, czosnek, zioła pr., bazylia, zmielone migdały i sezam, kolendra (mam ostatnio mocną fazę na sezam i kolendrę ) + ogórek kiszony

dziś:
zupa - żurek z ziemniakami
II danie - pieczone ziemniaki + brokuł na parze + kotleciki - kapelusze pieczarek w panierce
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=3422


Temat: Co dzisiaj jedliście? II
u nas wczoraj
śniadanie: jaglana z wiórkami i rodzynkami
Ada do szkoły; jabłko, winogrona, kanapki z rzezuchą, natką, ogórkiem kiszonym i pieczenią z tofu (kupną)
barszcz czerwony, resztki Alu Patry ze spotkania niedzielnego i resztki piernika co w sobotę upiekłam

Dziś domowo bo katar się pojawił:
śniadanie: jaglana z wiórkami i rodzynkami
bakalie, jabłko, barszcz czerwony z wczoraj
boczniaki, ziemniaki i brukselka
będą też ciastka z gotowanej kaszy jaglanej z przyprawami piernikowymi, mielonym siemieniem, słonecznikiem, sezamem i rodzynkami (zrobię więcej bo będą przegryzką jutro w ciągu dnia i wieczorem dla dzieci: będzie jeszcze 2 dzieci i przetestujemy czy zjedzą)


Z dzisiejszych ziemniaków obiadowych będzie baza na kotlety lub placki na jutro a wieczorem wstawię nową zupę - fasolową. Jak dzieci nie będą chciały ciastek jaglanych pewnie zrobię makaron z sosem pomidorowym.

zostanie mi trochę boczniaków więc może zrobię z nich sos do II dania na jutro (cebula, boczniaki, grzyb suszony do smaku, przyprawy i mielone pestki słonecznika do zagęszczenia).
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=4302


Temat: Co dzisiaj jedliście? II
Ada na śniadanie zjadła 2 jajka na miękko, ja kanapki z rzeżuchą
zupa: krupnik
II danie sajgonki (jaglana, marchew, por, szczypiorek, natka i przyprawy) + ryż i surówka z czerwonej kapusty (kapusta, marchewka, szczypiorek, ogórek kiszony, sól, pieprz, olej z pestek winogron)
w międzyczasie: jabłka, migdały
na kolację coś jak budyń (ja nie jadam więc pewnie będzie to kanapka) mleko sojowe, słód kukurydziany, kakao i mąka kukurydziana + ziemniaczana
do picia: herbata owocowa, woda, ja dodatkowo kawa
jak jeszcze dziecko zgłodnieje dostanie sok pomidorowy ze zdrowej, który babcia przywiozła wczoraj i płatki kukurydziane

jutro: będą boczniaki i ziemniaki, budyń z dziś a reszta zobaczymy jak z czasem bo klasowe urodziny i wizyta u koleżanki
myślę też nad jakimś ciastem/ciasteczkami bo w poniedziałek dziecko na świetlicy do 16
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=4302


Temat: Co dzisiaj jedliście? II
w niedzielę wykańczałyśmy resztki z imprezy rodzinnej: sałatkę, cocoloko, favę Ada dodatkowo zupę fasolową by babcia
wieczorem ziemniaki pieczone z modyfikacja "pesto nie pesto" by margot i wieczorem naleśniki zrobiłam

dziś
śniadanie naleśniki
kanapki szkolne: tofu wędzone, resztki pesto, pekińczyk
I danie: barszcz czerwony z makaronem orkiszowym (będzie na jutro)
II danie: pewnie naleśniki z warzywami i resztką tofu

mam też boczniaki ale pewnie będę robiła jutro na II danie (z kaszą/ ryżem i jakąś surówką);

nastawiłam twarożek migdałowy by Bajaderka, debiut więc zobaczymy wieczorem (w razie co dodam szczypiorku, rzeżuchy, agaru i przerobię na ser do krojenia - też by Bajaderka) a jak dziecku nie będzie pasowało, to jutro kanapki szkolne będą z jajkiem lub pastą jajeczną
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=4302